Overstapaanbiedingen
Er zijn diverse redenen waarom mensen een VPN gebruiken. De meest voorkomende redenen zijn online anonimiteit, veiligheid en vrijheid (het omzeilen van online blokkades en censuur). We lichten ze toe:
Het belangrijkste voordeel van VPN is dat zij voor anonimiteit zorgt op het internet. Normaal gesproken kunnen jouw locatie en zelfs jouw identiteit zonder al te veel moeite achterhaald worden dankzij je IP-adres. Dit IP-adres is uniek voor jouw internetverbinding.; het is een soort online postcode, die aangeeft wie jij bent en waar je je precies bevindt. Het stelt anderen in staat jouw internetgedrag te koppelen aan jou als persoon. Een VPN verbergt je IP-adres en locatie. Als VPN-gebruiker wordt je internverkeer omgeleid via een externe server en worden jouw internetactiviteiten gekoppeld aan het IP-adres van de VPN-server, en niet langer aan je eigen ‘echte’ IP-adres. Door een VPN te gebruiken kunnen websites, marketeers, streamingdiensten, overheden, cybercriminelen en opsporingsinstanties je niet langer identificeren via je IP-adres, want ze zien slechts het IP-adres van de VPN-server waarmee jij verbonden bent. Ook kunnen ze je daadwerkelijke locatie niet aflezen aan je IP-adres. Het lijkt voor de buitenwereld dat jij je bevindt op de locatie van de VPN-server. Dus door een VPN te gebruiken kunnen jouw online activiteiten niet langer aan jouw eigen IP-adres gekoppeld worden. Hierdoor kun je anoniemer internetten.
Een VPN versleutelt je dataverkeer middels sterke encryptieprotocollen, waardoor het onderscheppen en aflezen van jouw data een stuk lastiger wordt. Waarom is dit belangrijk? We leven in een tijdperk waarin er op het internet op grote schaal wordt afgeluisterd, meegekeken en gesurveilleerd. Er zijn veel partijen geïnteresseerd in jouw internetverkeer, waaronder overheden en cybercriminelen. De beveiliging die een VPN biedt maakt het voor hen dus een stuk complexer om jouw data in te zien. En dit vergroot jouw veiligheid. Daarbij moet wel gezegd worden dat een VPN geen allesomvattende bescherming biedt tegen cybercriminelen. We raden aan om een VPN altijd te combineren met een goede antivirus-oplossing, omdat beide soorten software tegen een ander type dreiging beschermen. Ze vullen elkaar dus mooi aan.
Het gebruik van openbare wifi-netwerken is riskant. Andere gebruikers (bijvoorbeeld hackers) kunnen namelijk relatief eenvoudig je internetverkeer afluisteren of omleiden, bijvoorbeeld middels een man-in-the-middle aanval. De kans dat je creditcardgegevens of de inloggegevens van je e-mail op deze manier gestolen worden, is aanzienlijk. Door een VPN te gebruiken, versleutel je alle gegevens die je het openbare wifi-netwerk op stuurt. Hierdoor hebben hackers niets aan de afgeluisterde internetgegevens. Zij zien slechts een wirwar van tekens (versleutelde data) in plaats van jouw belangrijke gegevens en wachtwoorden.
Hoe werkt VPN en censuur? In diverse landen (zoals China, Turkije, Rusland en enkele Arabische, Aziatische en Afrikaanse landen) wordt het internet fors gecensureerd. Deze landen blokkeren de toegang tot bepaalde internetdiensten en websites. Denk daarbij aan WhatsApp, Google, Instagram, YouTube, Skype, Spotify en Facebook. Ook nieuwssites en journalistieke platformen worden vaak geblokkeerd wanneer deze als een bedreiging worden gezien door de gevestigde orde. Een VPN leidt je internetverkeer om via een server in een land naar keuze. Je verandert daarmee je ‘digitale locatie’. Zo kun je het internet gebruiken alsof je in een ander land zit. Je omzeilt dan blokkades en krijgt toegang tot websites en diensten die normaal gesproken niet zouden werken.
VPN locaties helpen jou oom blokkades geografisch te omzeilen. Niet alleen overheden doen aan online censuur. Ook online diensten zelf laten bepaalde content vaak alleen in specifieke regio’s zien. Streamingdiensten zijn een goed voorbeeld. Zo kun je in het buitenland online vaak geen Nederlandse televisie kijken. Ook kun je met Netflix in Nederland veel minder films en series kijken dan in de Verenigde Staten. Een VPN kan helpen om deze geografische blokkades te omzeilen. Ook hier werkt dit weer middels het omleiden van je internet verkeer via een ander land en het aanmeten van een ander IP-adres. Op deze manier krijg je toegang tot een breder aanbod van internetdiensten, zoals online streamingdiensten; youtube en HBO Max en Netflix.
Downloaden met VPN. Mensen die gebruikmaken van torent netwerken, Usenet of discutabele streamingplatformen als Popcorn Time, worden steeds meer gevolgd en getraceerd. Bijvoorbeeld door organisaties als Stichting Brein. Veel mensen willen liever niet dat anderen weten wat ze downloaden en kiezen ervoor om anoniem te downloaden. Downloaden via een VPN is hiervoor een efficiënte oplossing. Doordat een VPN het echte IP-adres afschermt kunnen je downloadactiviteiten niet langer aan jou gelinkt worden. Dit kan ook prettig zijn als je niet wilt dat de beheerder van je netwerk jouw downloadactiviteiten kan terugzien.
Advertentienetwerken zoals Facebook en Instagram proberen een zo accuraat mogelijk profiel over hun gebruikers op te bouwen. Deze informatie kan vervolgens worden doorverkocht aan adverteerders of overheden. Het gebruik van een anonieme VPN-verbinding maakt het lastiger om zo’n persoonsdossier op te bouwen. Je privacy wordt beter beschermd en je komt minder gepersonaliseerde advertenties tegen.
Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om op afstand (bijvoorbeeld vanuit huis) op het bedrijfsnetwerk in te loggen. Op deze manier kan men veilig vanuit huis werken. Hiervoor worden regelmatig VPN-verbindingen gebruikt. Een VPN maakt het makkelijker én veiliger om op afstand bij een netwerk in te loggen.