Overstapaanbiedingen

Warmtepomp

warmtepomp

Koop een warmtepomp

Hoe werkt een Warmtepomp?

Het principe van een warmtepomp is om de aanwezige energie, zoals deze zich bevindt in grondwater of buitenlucht, om te zetten in bruikbare warmte. De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht en verhoogt deze naar een temperatuur die geschikt is voor verwarming. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een vloeistof die een lager kookpunt heeft dan de omgevingstemperatuur. Deze vloeistof dient als transportmiddel tussen de verdamper en condensor. Om de vloeistof te kunnen verdampen is warmte nodig. Die warmte wordt, zoals eerder benoemd, onttrokken uit het grondwater of de buitenlucht. De verdamper bevindt zich dan ook in het grondwater of de buitenlucht. Vervolgens verplaatst de compressor de verdampte vloeistof (gas) naar de condensor. De condensor laat het gas condenseren tot vloeistof door de verzamelde warmte af te geven aan de cv-installatie. De vloeistof wordt daarna met behulp van de compressor weer terug getransporteerd naar de verdamper.

Warmtepomp en subsidie

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van hybride warmtepompen. De regeling is voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers en dient u zelf aan te vragen. Lees hier meer over subsidieregelingen.

Ontdek de mogelijkheden van Coolblue Energie en zonnepanelen voor een duurzame toekomt. 

Hybride warmtepomp

Voor de nieuwbouw worden warmtepomp installaties ontworpen die volledig elektrisch functioneren, zodat een naverwarmer niet meer noodzakelijk is. Hierdoor kan men zonder aardgas optimaal van comfort genieten. De bestaande bouw wordt momenteel verwarmd door gasgestookte HR- of VR combi-ketels. Dit komt doordat de huidige installaties in de bestaande bouw niet zijn ontworpen om optimaal volledig elektrisch te functioneren. In de bestaande bouw wordt daarom een hybride warmtepomp toegepast. Deze hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan een hoogrendement cv-ketel, waarbij onder alle omstandigheden voor het hoogste rendement wordt gezorgd. Op momenten dat de warmtelevering van de warmtepomp niet toereikend is, genereert de combi-ketel extra capaciteit. Bij lage buitentemperaturen is het rendement van de warmtepomp minder goed dan dat van de combi-ketel en schakelt de warmtepomp uit, waardoor de combi-ketel de verwamingsfunctie geheel overneemt.  Het hybride systeem levert een gemiddelde besparing van 30% op het gasverbruik. Hierbij is vloer- of wandverwarming een pré.

 

Hallostroom bied de mogelijkheid om zonder investering toch duurzaam met energie om te gaan. Bekijk de mogelijkheden

?wi=365290&ws=overstapaanbiedingen

De hybride warmtepomp is er in twee soorten:

Hybride warmtepomp met directe afgifte.

De condensor bevindt zich hier in de binnenunit, die binnen in het pand wordt geplaatst. Hierbij vindt directe afgifte van warmte aan het cv-systeem plaats. Deze hybride warmtepomp levert het beste rendement en mag alleen worden geleverd en gemonteerd door een F-gassen gecertificeerd installateursbedrijf.

Hybride warmtepomp met indirecte afgifte.

De condensor bevindt zich hier in de buitenunit, die buiten het pand wordt geplaatst. Hierbij wordt de warmte met behulp van watergevoerde leidingen naar het pand getransporteerd. In het pand wordt de warmte middels een extra warmtewisselaar aan het cv-systeem afgegeven. De indirecte afgifte zorgt voor een lager rendement, omdat:

  1. De warmtepomp voorzien is van een extra warmtewisselaar;
  2. Glycol warmte minder geleidt en
  3. De vloeistof met behulp van een circulatiepomp wordt getransporteerd.
?wi=365290&ws=overstapaanbiedingen

Wat kost een warmtepomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kost meestal tussen € 4000 en € 7000. Dat is inclusief installatie, maar exclusief cv-ketel.

 

Volledig elektrische warmtepomp

Een ‘all electric’ warmtepomp is duurder. Volgens Milieu Centraal begint het bij zo’n € 6500 a € 8500, inclusief btw en installatie. Maar dit kan oplopen tot het dubbele, afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp.

Rendement warmtepomp

Met een hybride warmtepomp bespaar je gemiddeld zo’n €200 tot €700 per jaar (prijspeil zomer 2021) ten opzichte van stoken met alleen een cv-ketel. Een indicatie per model en woningtype staat in de profieltjes bij onze test warmtepompen. In deze bedragen zijn de hogere elektriciteitskosten al verrekend. Naarmate aardgas duurder wordt, worden de besparingen hoger. Bij een ‘all electric’ warmtepomp kunnen de besparingen nog hoger zijn. Zeker als je op inductie gaat koken en helemaal geen gasaansluiting meer nodig hebt.

Warmtepomp advies consumentenbond

Welke warmtepomp voor jou het beste is, hangt af van je woning en stookgedrag. Ook het geluid en de mogelijkheden om de buitenunit te plaatsen spelen een rol. We kunnen dus geen beste warmtepomp aanwijzen, dat is afhankelijk van de omstandigheden.

Grootste besparing

Met de Bosch Compress 7400i 5 B, 5 kW monoblock is de grootste besparing op je energierekening mogelijk. Het is ook de stilste warmtepomp in onze test. Maar de buitenunit is ook verreweg het grootst. En het is de duurste warmtepomp in onze consumentenbond test.

Wil je meer weten over Zonnepanelen en groene stroom of energieleveranciers met elkaar vergelijken? Klik dan op onderstaande linken voor meer informatie.