Overstapaanbiedingen

Zonnepanelen

Zonnepanelen aanbiedingen vergelijken

Zonnepanelen aanbiedingen vergelijken

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun dak om zelf zonne-energie op te wekken. Tegenwoordig worden de zonnepanelen namelijk gezien als een aantrekkelijke investering: dalende prijzen en alternatief voor stroom uit het elektriciteitsnet. Je kan de investering van de installatie van je zonnepanelen na 8 jaar tijd terugverdienen. Afhankelijk natuurlijk van je situatie met betrekking tot verbruik en hoe groot je installatie met de zonnepanelen zijn.  Daarna heb je gratis stroom van je zonnepanelen op je dak. De keuze voor zonnepanelen is zowel goed voor het milieu als voor je portemonnee. Lees verder waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen van de zonnepanelen?

Zonnepanelen vergelijken van verschillende aanbieders

Wat moet je allemaal opletten bij het vergelijken van de zonnepanelen van meerdere aanbieders? De zonnepanelen kunnen namelijk verschillen in kwaliteit, prijs, garanties, opbrengsten en voorwaarden. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Is het bedoeld voor zakelijk of particulier ?;
  • Ga je de zonnepanelen kopen of alleen maar huren ?;
  • Ben je eigenaar of huurder van je woning ?;
  • Op wat voor soort dak wil je de zonnepanelen plaatsen en vanuit welke richting komt de wind?.

Zonnepanelen zijn een verzameling van zonnecellen

Een zonnepanelen kun je zien als een verzameling van zonnecellen. Deze zijn de vakjes die je op een zonnepaneel ziet. Een andere benaming voor een zonnepaneel  is een fotovoltaïsch paneel . Vaak is de afmeting van een zonnepaneel  165 x 100 cm (met 60 of meer zonnecellen). Als er meerdere zonnecellen in een zonnepaneel zitten dan kunnen deze cellen behoorlijk veel lichtenergie van de zon omzetten in bruikbare elektrische energie. Het dak is bij uitstek de plek waar het meeste zonlicht opgenomen kan worden en dat is ook de plek waar je vaak zonnepanelen kan vinden.

Zonnepanelen op woning

Werking zonnepanelen

Zonnecellen bevinden zich in een zonnepanelen. Deze zonnecellen bestaan echter uit 2 laagjes die gemaakt zijn van silicium, eigenlijk soort zand. Zodra er licht van de zon op deze zonnecellen schijnt dan ontstaat er stroom tussen deze twee laagjes. Deze stroom ook wel gelijkstroom wordt vervolgens via een omvormer omgezet in wisselstroom. Dan pas kunnen we het gebruiken voor onze huishoudelijke apparaten.

De installatie voor zonnepanelen

De installatie voor zonnepanelen wordt geleverd als totaal pakket en bestaat uit de zonnepanelen, omvormer en de installatiekosten van de installateur. Hoe groot de installatie voor zonnepanelen moet zijn is afhankelijk van je situatie, je verbruik maar ook de geschiktheid van je dak.

De geschiktheid van je dak voor zonnepanelen

Als je zonnepanelen wilt gaan aanschaffen dan is het ook belangrijk om naar de geschiktheid van je dak te kijken. Dus qua oppervlakte, dakbedekking, draagkracht/toestand, leeftijd, ligging, hellingshoek, monumentaal van het dak.

  • Oppervlakte:
    De hoeveelheid zonnepanelen is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid oppervlakte op je dak. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer zonnepanelen des te hoger het vermogen voor het opwekken van zonne-energie. Kijk vooral of je dakramen en dakkapellen hebt, deze beperken de ruimte. Ideaal zou de normale dakpannen en plat dak zijn.
  • Dakbedekking: Geschikt: plat dak met bitumen dakbedekking ook wel dakleer zolang het niet ouder is dan 10 jaar, schuine daken met dakpannen en golfplaten dakbedekking. Niet geschikt en te risicovol: zink, aluminium, leistenen en glas. Rieten daken en zonnepanelen zijn niet een ideale combinatie tenzij deze verwerkt zijn in riet. Wat ook mogelijk is om de zonnepanelen naast de ramen te plaatsen zodat het kenmerkende karakter van het rieten dak behouden blijft. Het is ook mogelijk om zonnepanelen op een gebogen dak aan te brengen door gebruik te maken van zonnefolie.
  • Draagkracht/toestand: De draagkracht voor de installatie voor zonnepanelen is bij de meeste daken wel goed zolang het gebouw niet te oud is.
  • Leeftijd:
    Daken van gebouwen voor 1930 zijn niet geschikt. Hoe ouder, hoe risicovoller het is.
  • Ligging:
    Hier gaat het om de ligging ten opzichte van de zon. Ideale ligging is van de schuine dak richting het zuiden waar je de meeste zonuren per dag hebt. Het zonnepaneel behaalt dan daarmee het hoogste elektriciteitsopbrengst. Een goede ligging is ook zuidwesten en zuidoosten. Het minst is het noorden. Wat wel een voordeel van een schuin dak is dat het twee zijden heeft zowel richting noorden als het zuiden.
  • Hellingshoek:
    De hellingshoek wordt aangegeven in graden. Het zal altijd tussen de 20 en 70 graden liggen. De meeste woningen in Nederland hebben gemiddeld een dak met een hellingshoek van 45 graden. Het hoogste rendement is richting zuiden onder hellingshoek van 36 graden. Wat ook hetzelfde rendement behaald kan worden, zijn daken tussen zuidwest en zuidoost die een helling heeft van tussen de 20 en 60 graden. De installateur kan op maat de hellingshoek met betrekking tot de geschiktheid van je dak voor de installatie van de zonnepanelen berekenen.
  • Monumentaal:
    Als het een dak is van een monumentaal pand, dan moet je eerst een vergunning vragen.

Hoeveelheid zonnepanelen bepalen

Blijkt je dak geschikt te zijn voor zonnepanelen, dan kan je kijken hoeveel zonnepanelen je wilt aanschaffen. De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt is afhankelijk van je situatie en hoeveel je jaarlijks verbruikt. Ben je alleen of heb je een gezin? Het beste is om eerst te kijken naar je energierekening van hoeveel stroom je op jaarbasis verbruikt. Zodra je je jaarlijks verbruik weet, dan weet je ook hoeveel zonne-stroom je wilt opwekken. Als we uitgaan van gemiddeld 250 Wattpiek per paneel. 

hoeveelheid zonnepanelen

Dan kan een paneel op jaar basis gemiddeld 213 kWh opbrengen. Natuurlijk kan de opbrengst van zonnepaneel per type en merk verschillen. Doordat de zon niet altijd schijnt en hellingshoek en oriëntatie ook van invloed kunnen zijn, dan wordt er als vuistregel vanuit gegaan van 15 procent verlies per zonnepaneel met een omrekenfactor van 0,85. Hoe kan je de benodigde zonnepanelen berekenen is door je jaarlijkse verbruik te delen door het aantal wattpiek x de omrekenfactor. Stel dat je jaarlijkse verbruik 2500 is dan is het delen met het bedrag van 213 (250 wattpiek x 0,85) = 12 zonnepanelen. Je rondt alles naar boven af. Huren kan ook bij Hallostroom.

Zonnepanelen: 250 Wattpiek (Wp)

Zonnepanelen met 250 Wp worden als de meest gebruikte zonnepanelen in Nederland gezien. Ze zijn vooral populair bij gezinnen vanwege het vermogen van de zonnepanelen om genoeg zonne-energie op te wekken om een heel huishouden te voorzien.  De prijs van een zonnepaneel met een vermogen van 250 Wp kan ongeveer tussen de 200 en 400 euro liggen. Wattpiek is trouwens een meeteenheid die gebruikt wordt om het vermogen van zonnepanelen te meten. Wat zijn de voor – en nadelen van zonnepanelen met 250 Wattpiek?

Voordelen:

  • Goedkoper in aanschaf;
  • Het wekt genoeg zonne-energie op voor een heel gezin;
  • Het geld voor de investering van de installatie van de zonnepanelen kan je na 8 jaar weer ‘terugverdienen’. Daarna gratis stroom van je zonnepanelen.

Nadelen:

  • De zonnepanelen met 250 Wp behalen minder rendement dan de zonnepanelen met een hoger vermogen;
  • De zonnepanelen met 250 Wp en zonnepanelen met hoger vermogen zijn beiden rond de 1,6 vierkante meter. Als het gaat om meer opwekken van zonne-energie dan wint de zonnepanelen met een hoger vermogen;
  • Vaak worden de zonnepanelen met 250 Wp gemaakt van polykristallijn. Dit is een soort zonnecel dat minder energie opwekt dan monokristallijn. Tegenwoordig zijn er ook zonnepanelen met 250 Wp die gemaakt zijn van monokristallijn.

De salderingsregeling voor teveel opgewekte zonne-stroom

De salderingsregeling is een regeling van de overheid. Wanneer de zonnepanelen meer zonne-energie produceren dan je op dat moment nodig hebt, dan kan je deze stroom aan het elektriciteitsnet leveren. Door de salderingsregeling is het echt heel voordelig om stroom te leveren. Waarom? Je mag namelijk de zonne-stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom van de energieleverancier en wel tegen het dezelfde tarief. Dit tarief is 22,5 cent per kWh inclusief alle belastingen volgens prijspeil 2020.

Vergoeding terug leveren energie

Energie besparingEr zit hier wel een maximum aan vast waarbij per consument zo hoog is als het eigen verbruik. Dat betekent dat als je jaarlijks een maximum behaalt, dat je daarna een lagere vergoeding krijgt voor ‘teveel’ leveren van zonne-stroom die je zelf niet gebruikt. Deze teruglever vergoeding kan per energieleverancier verschillen en ligt momenteel ongeveer tussen 3 en 12 cent per kWh.  De hoogte van de teruglever vergoeding mag de energieleverancier zelf vaststellen. Als je meer zonne-stroom produceert dan dat je zelf gebruikt, dan is het zeker de moeite waard om een energieleverancier te gaan zoeken met een hoge terugleververgoeding. Aan het eind van het jaar verrekent de energiebedrijf de stroom die je hebt opgewekt met de stroom die je bij ze hebt afgenomen, ook wel salderen. Voorbeeld: Als je jaarlijks 3000 kWh van het elektriciteitsnet afneemt en je levert 4000 kWh via je zonnepanelen. Dan betaalt de energieleverancier dus 22,5 cent per kWh voor 3000 geleverde zonnestroom. Voor de overige 1000 kWh mag er een lagere tarief door de energieleverancier worden betaald. De hoogte van de terug lever vergoeding mag de energieleverancier  zelf bepalen. Als je precies wilt weten wat je terugkrijgt dan kan je contact opnemen met de energieleverancier.

Vanaf 2023 afbouw salderingsregeling, nu nog een wetsvoorstel

Er is een wetsvoorstel dat de regering de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2023 wil afbouwen. Wat betekent dit voor jou als de wetsvoorstel goedgekeurd wordt? Dat betekent dat je elk jaar vanaf 2023 minder stroom mag wegstrepen totdat je vanaf 2031 niet meer kan salderen. Je gaat dan een vergoeding per kWh  krijgen die je ongesaldeerd aan het elektriciteitsnet levert. De nieuwe regeling zal dan voor iedereen gelden zowel voor de zonnepanelen bezitters als voor de mensen die nog zonnepanelen gaan kopen.  Met afbouw van de salderingsregeling mag je elk jaar voor 9 procent minder salderen. Dus als je zonnepanelen in 2020 of 2021 gaat kopen, dan kan je nog tot 2023 profiteren van de 100 procent salderingsregeling. Daarna zal het vanaf 2023 minder worden. Wetsvoorstel salderingsregeling (Wetsvoorstel afbouw salderingsregeling naar de Kamer | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl)  .

Zonder salderingsregeling kan het kopen van zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Zelfs zonder salderingsregeling kan het kopen van de zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke investering zijn. Je hebt het na 8,6 jaren weer ‘terugverdiend’. Stel dat je 10 zonnepanelen gaat kopen voor een bedrag van 3.980 euro’s.  En je gebruikt dan 30 procent van je eigen opgewekte zonne-energie. Dan bespaar je in 25 jaar tijd een bedrag van 10.500 euro’s. Gemiddeld per jaar bespaar je dan 420 euro’s. En je verdient je investering voor 10 zonnepanelen terug na 6,9 jaar. Als er minder gesaldeerd wordt door het afbouwen salderingsregeling, verhoog dan je eigen gebruik van je opgewekte zonne-stroom.  Door bijvoorbeeld overdag jouw huishoudelijke apparaten te gebruiken zoals de wasmachine etc. Dan kan je de terugverdien tijd van je zonnepanelen daardoor verkorten. En daarna is je zonne-stroom gratis.

Degradatie zonnepanelen

Zonnepanelen degraderen jaarlijks in vermogen en degradatie bepaalt natuurlijk de kwaliteit van de zonnepanelen. Wanneer zonnepaneel niet meer rendabel is door degradatie, dan is het tijd om te vervangen. Er zijn bedrijven waar je de degradatie van zonnepanelen kan laten testen.

Soorten zonnepanelen

Er zijn aantal verschillende zonnepanelen:

  • Monokristallijn zonnepaneel;
  • Polykristallijn zonnepaneel;
  • Dunne film ook wel Amorf zonnepaneel;
  • Glas-folie zonnepaneel;
  • Glas-glas zonnepaneel.

Monokristallijn zonnepaneel

Monokristallijn zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die gemaakt zijn van silicium. De individuele kristallen in de zonnecellen worden na het afkoelingsproces in dezelfde richting gelegd. De cellen hebben als kleur egaal donkerblauw tot zwart. Daarom de naam monokristallijn zonnepaneel (Mono= 1 dezelfde richting leggen en de kleur = kristallijn). Het intensieve productieproces van dit type zonnepaneel zorgt voor de hoge zuiverheid, maar het heeft ook 17 procent effectiviteit voor het opwekken van energie per oppervlakte dan andere zonnepanelen. Daarnaast heeft het ook een hogere rendement en daardoor duurder dan bijvoorbeeld polykristallijn zonnepaneel.

Polykristallijn zonnepaneel

Polykristallijn zonnepaneel bestaat net als monokristallijn uit zonnecellen die gemaakt zijn van silicium. De verschillen met monokristallijn zitten in de productiewijze, de kleur, de effectiviteit, rendement en de productiekosten. Deze cellen worden na afkoelingsproces niet in 1 dezelfde richting maar in verschillende richtingen gelegd. Ze krijgen ook de blauwe kleur die na verloop tijd iets lichter worden.

Dunne film ook wel Amorf zonnepaneel

Dunne film ook wel amorfe zonnepaneel maakt gebruik van een totaal andere techniek. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van amorf silicium. Amorfe zonnepanelen zijn zeer buigzaam omdat er geen kristallen in zitten zoals bij de voorgaande twee soorten zonnepanelen. De populariteit van het dunne film zonnepaneel wordt minder doordat deze zonnecellen niet geschikt zijn voor daken maar wel voor voer- en vaartuigen. Daardoor is de rendement het minst en de prijs een stuk lager in vergelijking met de andere 3 soorten zonnepanelen. Daartegenover staat wel dat dunne film zonnepaneel wel mooier is door het kleur zwart met een zwarte omlijsting.

Glas-folie zonnepaneel

Glas-folie zonnepaneel is een laag met zonnecellen en aan de achterkant een kunststof folie.

Voordelen:

  • Lage aanschafprijs.
  • Lage gewicht.

Nadelen:

  • Korte termijn investering: korte levensduur.
  • Een maximale productiegarantie van 12 jaar.
  • Lagere weerstand tegen weersinvloeden qua vocht en temperatuurverschillen.
  • Lage belastbaarheid op mechanische spanningen.
  • Folie laat na aantal jaren los waardoor er lucht- en vochtbellen tussen het glas en de cellen ontstaan.
  • De cellen zijn gevoeliger voor micro scheuren bij montage.
  • Degradatie in vermogen is elk jaar hoog waarbij kwaliteit achteruit gaat totdat het niet meer rendabel is.

Glas-glas zonnepaneel

Glas-glas zonnepaneel  zijn zonnecellen die ingesloten zijn tussen twee lagen glas. Dit is de nieuwste zonnepaneel die het nadeel van degradatie van het standaard zonnepaneel wegneemt.

Voordelen:

  • Duurzaam investering: langere levensduur
  • Een all-in garantie van 30 jaar op zonnepaneel.
  • Hogere opbrengstwaarde.
  • Degradatie in vermogen is veel lager dan bij standaard zonnepanelen.
  • Grote weerstand tegen weersinvloeden qua vocht en temperatuurverschillen.
  • Grootste belastbaarheid op mechanische spanningen

Nadelen:

  • Hoge aanschafprijs: duurder dan standaard zonnepanelen.
  • Grote gewicht: Het is door de extra glasplaat zwaarder dan glas-folie zonnepaneel.

Subsidie en regelingen voor zonnepanelen

De subsidie voor de zonnepanelen vanuit de overheid is helaas niet meer. Dit heeft te maken dat de subsidiekosten te hoog werden voor de overheid. Daarnaast worden de zonnepanelen steeds goedkoper zodat de overheid ook niet nodig vond om deze te gaan subsidiëren.

Wat er wel vanuit de overheid is:

1.Een financiële regeling voor VvE :

  • Energiebespaarlening via het Nationaal Warmtefonds. Dit is een goedkope lening om als VvE het appartementencomplex energiezuinig (en daar valt zonnepanelen ook onder) te laten maken;
  • Subsidie energiebesparing eigen huis. Regeling is nog geldig tot en met 31 december 2022.
  1. BTW terugkrijgen van de installatie van zonnepanelen bij de belastingdienst.

Als je voor de eerste keer zonnepanelen koopt, dan kan je als particulier btw terugvragen bij de belastingdienst. Je moet wel aan de volgende voorwaarden voldoen zoals je naam moet wel op de factuur voor zonnepanelen staan en ook op de factuur van de energieleverancier. Verder kan je alleen btw terugvragen binnen 6 maanden na een jaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Je gaat als particulier een verzoek indienen bij de belastingdienst om jou als ondernemer aan te merken zodat je kan meedoen met de kleineondernemersregeling (KOR) of niet meedoen met KOR en dan moet je elk kwartaal btw aangifte doen, btw aangeven en betalen. KOR is btw vrijstelling en dit is alleen geldig als je woonachtig in Nederland bent en niet meer dan 20.000 euro omzet in 1 kalenderjaar maakt. Als je ondernemer bent met meer dan 20.000 euro aan omzet in 1 kalenderjaar dan kan je de btw van je installatie met zonnepanelen terugvragen via de btw aangifte.

3.regelingen voor teveel zelf opgewekte zonne-energie

  • Salderingsregeling. Dit is een regeling van de overheid voor teveel zelf opgewekte zonne-energie die je niet gebruikt en kan leveren aan het elektriciteitsnet. Je krijgt hiervoor een vergoeding en dit wordt salderen genoemd. Vanaf 2023 als de wetsvoorstel goedgekeurd gaat worden, dan zal de salderingsregeling afgebouwd worden tot 2031.
  • Postcoderoosregeling. Dit is een verlaagd energiebelasting tarief voor lokaal duurzaam opgewekte elektriciteit. Dus als je zelf geen eigen dak hebt voor zonnepanelen. Dan kan je met anderen in een energie coöperatie zonnepanelen op het dak van een gebouw laten plaatsen. Coöperaties betalen namelijk minder belasting bij het opwekken van energie als zij gebruik maken van de postcode roos regeling.

4.Subsidie vanuit de gemeente en/of provincie

Er zijn ook gemeentes en provincies die subsidies voor zonnepanelen geven. Je kan via energiesubsidiewijzer (https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/) erachter komen of er subsidies en regelingen voor zonnepanelen vanuit de gemeente en provincie in je woonplaats zijn. Je kan ook bij je gemeente navragen of er een energieloket is. Daar kunnen ook lokale initiatieven zijn waar je aan kan meedoen.

Zonnepanelen vergelijken

Door het verschil in kwaliteit van de installatie voor zonnepanelen en het groot aanbod, kunnen de prijzen van aanbieders behoorlijk verschillen. Waar moet je op letten?

  • Erkende keurmerken:
    het is verstandig om zonnepanelen aan te schaffen die de erkende keurmerken bezitten. En ook door onafhankelijke instanties zijn getest zoals bijvoorbeeld het TÜV keurmerk en de test van Photon. Het erkende keurmerk geeft aan dat de zonnepanelen in perfecte staat de fabriek verlaten. Daarnaast vertelt een testresultaat je veel over de prestaties van het zonnepaneel nadat het is geïnstalleerd.
  • Leverancier:
    het is belangrijk om een leverancier te kiezen die betrouwbaar is. Vraag naar klantenbeoordelingen. Daarnaast lopen de zonnepanelen die afzonderlijk worden getransporteerd een grote kans beschadigd te worden. Kies je voor een leverancier die jaarlijks veel installaties doet, dan zal deze de zonnepanelen in grote hoeveelheden aanschaffen. Dat betekent dat ze goed ingepakt op pallets worden afgeleverd. En kies je voor kleinere leveranciers, dan bestellen ze zonnepanelen op vraag en daarvoor zal een pallet soms moet worden opengebroken. Dit vergroot vervolgens de kans op beschadigingen. Waak ook voor schijngarantie bij Chinese merken.
  • Installateur:
    kies alleen een installateur van zonnepanelen die vakkundig, betrouwbaar is en die de beste materialen gebruikt. Zij zullen voorzichtig met je zonnepanelen omgaan. Daarom is het goed om weer te kijken naar keurmerken, erkenningen en klantrecensies voordat je een installateur aanwijst. Wat ook belangrijk is dat deze je een garantieregeling van minstens 2 jaar geeft, maar 5 tot 10 jaar wordt steeds gebruikelijker.
  • Klachtafhandeling:
    Dat is heel handig om te weten als je zonnepanelen gaat aanschaffen. Als de zonnepanelen kapot gaat, dan hoort de fabrikant/leverancier garantie te bieden. Er zijn diverse garanties voor zonnepanelen : product garantie, vermogensgarantie, garantie op de installatie, systeemgarantie, verzekerde garantie. Je kan zelfs je zonnepanelen verzekeren. Let ook bij het kiezen van installateur hoe de persoon de klachten afhandelt, lees vooral de klantrecensies.

Ga naar onze zonnepanelen vergelijker. Vergelijk alle aanbieders en kijk wat voor jou het meest geschikt is. En vraag vrijblijvend een offerte aan via ons.