Overstapaanbiedingen

Veranderingen basis zorgverzekering in 2022

Basis zorgverzekering

Een basis zorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt. Zo’n zorgverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals voor het ziekenhuis en de huisarts. Ieder jaar bepaalt de overheid opnieuw de inhoud van de basis zorgverzekering. Vaak verandert er wel iets. Zo worden er bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen toegevoegd of juist geschrapt. Niet-effectieve zorg uit basispakket. Zorginstituut Nederland controleert de zorg uit de basis zorgverzekering. Is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs? Dan verdwijnt de zorg uit het basispakket.

Herstelzorg corona

De uitbreiding van de basis zorgverzekering voor herstelzorg na corona blijft in elk geval tot augustus 2022 in stand. Mensen met een ernstige vorm van corona kunnen gebruikmaken van:

  • maximaal 10 uur extra ergotherapie
  • maximaal 7 uur extra dieetadvisering
  • logopedie (zonder limiet)
  • Elektriciteitskosten mechanische ademhalingsondersteuning thuis
  • maximaal 50 behandelingen fysiotherapie

Wat gebeurt er in 2022 met het eigen risico?

Op dit moment staat het eigen risico nog vast. Tot en met 2021 betaal je maximaal 385 euro voor zorg uit de basisverzekering. Tenzij je het bedrag vrijwillig verhoogt in ruil voor korting op de maandpremie. Je kan het eigen risico verhogen tot 885 euro. In 2022 blijft de hoogte van het eigen risico gelijk. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het namelijk eens met het voorstel om het verplichte eigen risico voor 2022 te laten staan op 385 euro.

Wat verandert er in 2022 aan de aanvullende verzekering?

De laatste jaren werd de inhoud van aanvullende verzekeringen ingeperkt. Bijvoorbeeld als het gaat om de vergoeding van tandartskosten, orthodontie en fysiotherapie. In november 2021 wordt duidelijk wat er precies verandert in 2022. De verwachting is dat veel aanvullende pakketten duurder worden, of minder vergoeden.

Wat gebeurt er met de collectieve zorgverzekering?

Dit jaar mogen verzekeraars maximaal 5% korting geven op de basisverzekering. De verwachting is dat de korting voor de collectieve zorgverzekering uiteindelijk zal verdwijnen. Dat komt omdat een gemiddelde collectieve zorgverzekering (met korting) vaak duurder is dan een gemiddelde individuele zorgverzekering (zonder korting).

Hoe zit het met de zorgtoeslag in 2022?

In november, als alle zorgpremies bekend zijn, stelt de Belastingdienst de zorgtoeslag vast. Stijgt de zorgpremie? Dan wordt de zorgtoeslag waarschijnlijk ook hoger. Ben je benieuwd of je recht hebt op zorgtoeslag? Dan kan je dat berekenen op de website van de Belastingdienst.

Wat zijn belangrijke data voor je zorgverzekering 2022?

Er zijn een aantal data die belangrijk zijn voor je zorgverzekering 2022. Een overzicht:

Uiterlijk 12 november maken zorgverzekeraars hun nieuwe premie voor 2022 bekend. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe zorgpremies? Meld je dan aan voor de Zorgpremie Alert en houd ons premieoverzicht in de gaten.

Zorgpremies bekend op 12 november 2021

12 november is de laatste dag dat zorgverzekeraars hun zorgpremies voor 2022 bekend kunnen maken. Sommige verzekeraars wachten echt tot deze laatste dag, en soms zelfs tot de laatste uren. Na de bekendmaking van alle zorgpremies kan je zorgverzekeringen vergelijken en overstappen voor 2022.

Zorgverzekering afsluiten voor 31 december 2021

De laatste dag van het jaar is ook de laatste dag om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Kies je uiterlijk 31 december een nieuwe zorgverzekering? Dan wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd. Wil je later overstappen, tot uiterlijk 31 januari? Dan moet je zelf je oude zorgverzekering voor 1 januari opzeggen.

Nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 31 januari 2022

Heb je zelf je huidige zorgverzekering voor 1 januari 2022 stopgezet? Dan mag je tot en met 31 januari 2022 een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Die verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in.