Aanbieding bij overstappen van energieleverancier

Wil je van energieleverancier overstappen? Of is jouw energiecontract bijna afgelopen? En ben je benieuwd welke welkomstcadeau s of welkomstpremie (korting, cashback) je bij het afsluiten van het energiecontract kunt krijgen? Dan heeft overstapaanbiedingen.nl de beste energiedeals met cadeaus of de welkomstpremie (korting, cashback) voor jou op een rijtje gezet.

Energie vergelijken en overstappen is echt heel eenvoudig via overstapaanbiedingen.nl.  Dus ga naar onze energievergelijker voor de actuele aanbiedingen. Vergelijk wat voor jou het voordeligst is en stap dan over! Heb je hulp nodig bij de overstap? Dan helpen wij je graag gratis!

Waarom overstappen naar een andere energieleverancier?

1.De energieprijzen zijn momenteel historisch laag

Nu de energieprijzen historisch laag zijn, is het zeker de moeite waard om van energieleverancier over te stappen. Overstapaanbiedingen.nl biedt een onafhankelijk, betrouwbaar en objectief overzicht van alle energieleveranciers. Met behulp van onze energievergelijker kan je in een oogopslag de beste energie aanbiedingen op jouw adres zien. Jij maakt dan een vergelijking voor het energiecontract waar je het voordeligst uit bent en dan stap je over.

2.Jouw energierekening kan jaarlijks goedkoper

Wist je dat jouw energierekening jaarlijks goedkoper kan? De energietarieven wijzigen namelijk constant en kunnen elk jaar per aanbieding flink verschillen. Daarom is het ook goed om elk jaar alle energieleveranciers te gaan vergelijken voor het goedkoopste energiecontract en over te stappen. Je kan dan tot honderden euro’s besparen op jouw energiecontract. Dus als je vaker wilt overstappen om in aanmerking te kunnen komen voor de zeer gunstige energietarieven en voorwaarden, dan raden wij jou aan om het goedkoopste energiecontract te kiezen met een looptijd van 1 jaar.

3.De beste energiedeals in combinatie met een welkomstcadeau of welkomstpremie (korting, cashback)

Doordat momenteel de energieprijzen historisch laag zijn, kan je namelijk profiteren van de vaak scherpe energietarieven. Daarnaast ontvang je ook een welkomstcadeau of een welkomstpremie (korting, cashback). Deze acties gelden voor een nieuwe klant waardoor je dus ook het meest profiteert bij het jaarlijks afsluiten van het energiecontract. Hoe langer de looptijd van het contract, hoe groter de cadeau of hoe hoger de aantrekkelijke korting of cashback (geld terug). Dit doen de energieleveranciers zodat de klanten langer bij ze zullen blijven.

Overstapaanbiedingen heeft de beste energiedeals bij alle energieleveranciers geregeld die je zelf niet op hun sites kan vinden. De energiedeals kunnen bij overstapaanbiedingen.nl daardoor vaak wisselend zijn. Ga gelijk naar onze energievergelijker en begint met vergelijken. Heb je een keuze gemaakt? Dan stap je vervolgens over. Wil je graag hulp bij de overstap? Dan doen wij dit graag voor jou gratis!

 

 

Wanneer kan je overstappen?

Dit is echter afhankelijk van jouw huidige contract bij jouw energieleverancier. Heb je namelijk een energiecontract voor onbepaalde tijd (zonder einddatum) of bepaalde tijd (met einddatum)? En kan je jouw contract zonder opzegboete beëindigen ? Deze vragen zijn natuurlijk belangrijk bij het overstappen naar een andere energieleverancier. Dus controleer zowel de einddatum van jouw lopende energiecontract als jouw opzegtermijn voor het voorkomen van een eventuele opzegboete.

Onbepaalde tijd

Als je nog nooit bent overgestapt, dan is de kans groot dat je op dit moment een energiecontract hebt voor onbepaalde tijd. Je kunt bij onbepaalde tijd boetevrij overstappen wanneer jij wilt. Jouw nieuwe energieleverancier zal automatisch jouw oude contract opzeggen waarbij er rekening wordt gehouden met 30 dagen opzegtermijn en 14 dagen bedenktijd.

Wettelijk 14 dagen bedenktijd bij de nieuwe energieleverancier

Je hebt dan 14 dagen bedenktijd bij jouw nieuwe energieleverancier. Sinds eind 2014 is de bedenktijd voor het afsluiten van een energiecontract namelijk 14 kalenderdagen. Het gaat om kalenderdagen waarbij feestdagen en weekends ook meetellen. De 14 kalenderdagen bedenktijd is in de wet geregeld. Dus mocht je spijt hebben van jouw overstap naar een andere energieleverancier, dan kan je tijdens deze 14 dagen zonder opgaaf van reden van het contract afkomen.

Bepaalde tijd

Als je vaker bent overgestapt, dan kan je een contract voor bepaalde tijd hebben. De meeste energiecontracten worden namelijk afgesloten voor een bepaalde tijd, zoals bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Wij adviseren jou om ongeveer 6 tot 8 weken voor afloop van het contract over te stappen.

Redenen om het huidige energiecontract niet voortijdig te beëindigen

Ben je van plan om voortijdig jouw contract te willen beëindigen omdat je ergens anders een betere aanbieding hebt gezien? Houd er dan als eerste rekening mee dat jouw huidige energieleverancier een opzegboete aan jou kan geven. Vaak hebben energieleveranciers een opzegboete in het leven geroepen. De hoogte van de opzegboete hangt af van de resterende looptijd. Waarom een opzegboete? De energieleverancier loopt namelijk geld mis bij het voortijdig afbreken van jouw contract. Daarom is de opzegboete bedoeld als compensatiegeld voor de energieleverancier. Ten tweede kan je een eventuele welkomstpremie (korting, cashback) mislopen. Cashbackbetekent letterlijk geld terug: je kan dus gedeeltelijk geld terug krijgen van de energieleverancier. En ten derde duurt jouw overstap ongeveer 30 dagen. Dus uit financieel oogpunt is het beter om het energiecontract niet voortijdig te beëindigen.

CER: energieleveranciers hebben geen inzage meer in de einddatum en de opzegtermijn van het energiecontract van de consument

Sinds januari 2020 mogen de energieleveranciers volgens de regels van het Contract Einde Register (CER) geen inzage meer hebben in de einddatum en de opzegtermijn van het energiecontract van de consument. Het is dus belangrijk om de juiste einddatum van jouw huidige contract bij jouw overstap op te geven, zodat je niet te vroeg overstapt en geen opzegboete hoeft te betalen aan jouw huidige energieleverancier.

Bepaalde tijd naar onbepaalde tijd

Als jouw huidige energiecontract bijvoorbeeld na 3 jaar (bepaalde tijd) is verlopen, dan wordt jouw contract automatisch voor onbepaalde tijd omgezet. Dit betekent dan dat je op ieder moment boetevrij kunt overstappen. Jouw nieuwe energieleverancier zegt jouw oude contract op, waarbij er rekening wordt gehouden met 30 dagen opzegtermijn en natuurlijk 14 dagen bedenktijd voor de klant, jij dus.

Waarom gratis cadeau of welkomstpremie (korting, cashback) ?

Steeds meer energieleveranciers belonen de klant met een welkomstcadeau of welkomstpremie (korting, cashback) bij het afsluiten van het energiecontract. Dit doen de energieleveranciers om de klanten aan zich te binden.

Mooi welkomstcadeau of een welkomstpremie (korting, cashback) en waar moet je op letten?

Let op de voorwaarden en tarieven van het contract

Het is goed om bij het afsluiten van het energiecontract met een welkomstcadeau of welkomstpremie (korting, cashback) te letten op alle voorwaarden en tarieven van het contract. Denk aan bijvoorbeeld de lage tarieven waarbij de energieleverancier misschien wel hoog vastrecht kan toepassen om zo de jaarprijs van het energiecontract op te kunnen drijven. Het vastrecht is een vast bedrag dat je betaalt voor de levering van de energie. Je kan het zien als een soort abonnementsgeld aan de energieleverancier.

Een duur cadeau kan betekenen dat je aan een meerjarig contract met hoog energietarief vastzit

Als je kiest voor een welkomstcadeau, zoals een gratis tablet of PlayStation of cadeaukaart, dan kan je vaak voor een langere tijd (bijv. 3 jaar) aan een contract met vaste hoge energietarieven vastzitten. Uiteindelijk betaal je dan zelf voor jouw nieuwe tablet omdat het bedrag van jouw tablet in de hoge energietarieven inbegrepen zit. Dat zou toch wel zonde zijn! Wij raden jou dan ook aan om voor het goedkoopste energiecontract met zeer gunstige voorwaarden te kiezen. Met het geld dat je op langere termijn met het goedkoopste energiecontract bespaart, kan je als je wilt zelf jouw eigen tablet kopen.

 

Kies de energie aanbieding die bij jou past en wat zijn de stappen daarna?

Heb je een huishouden met meerdere gezinsleden of een tweepersoonshuishouden of eenpersoonshuishouden? Ben je veel of gemiddeld of weinig thuis? Hoe kan je er het beste achter komen wat de beste energie aanbieding voor jou is?

Om al jouw vragen te kunnen beantwoorden, heeft overstapaanbiedingen.nl een energievergelijker waar je in een oogopslag alle aanbiedingen op een rij kan zien die op jou van toepassing zijn. Je kan ook profiteren van kortingen of cashback (geld terug) of een welkomstcadeau. Met onze energievergelijker is het heel erg simpel om te vergelijken en je kunt via ons direct online overstappen.

In de energievergelijker vul je de postcode, het huisnummer en een eventuele toevoeging in van het adres waarop je energie wilt vergelijken. Daarna vul je jouw huidige leverancier in. Je geeft ook aan wat het aantal personen in het huishouden is. Vervolgens jouw exacte verbruik in stroom en gas. En natuurlijk of je een enkele of dubbele meter hebt.

Iedereen in Nederland die stroom geleverd krijgt heeft een enkele of dubbele meter. Enkele meter: alle stroom die je verbruikt wordt afgerekend tegen één tarief. Dubbele meter: twee tarieven en deze zijn één voor de piekuren en één voor de daluren.

Je kan zelfs ook verbruik zonnepaneel aangeven als je daar gebruik van maakt. De energievergelijker geeft dan automatisch het gemiddelde energie- en gasverbruik voor jouw situatie. Verder kan je ook de duurzaamheid, looptijd, tarieven in jaarbedrag of maandbedrag en het laten zien van kortingen aangeven. En daarna kan je alle energie aanbiedingen van de energieleveranciers gaan vergelijken.

Welk energieleverancier past het beste voor jou?

Ga je voor het eerst een nieuwe energieleverancier kiezen? Dan is kiezen echt niet moeilijk. We helpen jou met onze tips.

  • Vergelijk de energietarieven met verschillende leveranciers van energie via onze energievergelijker.
  • Kijk ook hieronder welke van de 4 soorten energiecontracten het beste bij jou past.
  • Ga de totaal prijs met jouw verbruik berekenen. Je hebt de leveringskosten en dat kan je verdelen in variabele/verbruikskosten en de vaste leveringskosten (kosten voor transport, vastrecht, btw en energiebelasting).
  • Bekijk welke energieleverancier het duurzaamste is en de groene stroom levert.
  • Lees ook de voorwaarden: hoe lang is een actietarief namelijk geldig? Welke prijzen gelden na het actietarief? Zijn er echter kosten verbonden aan bepaalde betaalbewijzen of betalingsherinneringen? En past de contractvorm bij jou?

Welke soort energiecontract is het voordeligst voor jou?

Alle 4 soorten energiecontracten kan je vinden in onze energievergelijker.

1.Energiecontract voor onbepaalde tijd:

Voordeel is dat je alle vrijheid hebt en opzegboete vrij om over te stappen. Het nadeel is wel dat er geen interessante welkomstkortingen zijn.

2.Energiecontract voor bepaalde tijd met vaste tarieven:

Het voordeel is dat je tijdens de looptijd zekerheid hebt over de prijs en dat je vaak een hoge welkomstkorting krijgt. Nadeel is wel of het in vergelijking met een energiecontract voor onbepaalde tijd goedkoper kan. Dit is namelijk afhankelijk van actuele energieprijzen.

Wat je het meest kan besparen is toch een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstkorting. Je moet alleen wel bereid zijn om het jaar erop weer over te stappen of een nieuw energiecontract af te sluiten.

3.Energiecontract voor bepaalde tijd met variabele tarieven:

Dit is niet aan te raden omdat de energieleverancier de prijzen tussentijds kan verhogen zonder dat je boeteloos in de tussentijd kan opzeggen.

4.Energiecontract met dynamische tarieven:

Kies je voor een energiecontract met dynamische of flexibele tarieven? Dan is de prijs die je voor jouw verbruik betaalt wel de prijs die afhankelijk is van de actuele energietarieven op de beurs.

Kies het soort energiecontract dat bij jou het beste past en ook bij welke energieleverancier het goedkoopst is. Vergelijk de energieprijzen en stap over bij via onze energievergelijker van overstapaanbiedingen.nl.

Meterstanden doorgeven en meterstanden op het nieuwe contract goed controleren

Heb je een energieleverancier uitgekozen? Dan kan je jouw meterstanden doorgeven aan jouw nieuwe energieleverancier. Vergeet niet een kopie voor jezelf te bewaren. De nieuwe energieleverancier stelt een termijnbedrag vast. Controleer natuurlijk de meterstanden op het contract goed!

Overstap naar een andere leverancier

Redenen voor de overstap

Vaak besluiten klanten om naar een andere energieleverancier over te stappen vanwege betere voorwaarden, lagere tarieven of een betere klantenservice. Maar klanten stappen ook over omdat ze duurzame energie belangrijk vinden en daarom een groenere energieleverancier kiezen.

Energieleverancier verhuist mee met de verhuizing

Wist je dat bij een verhuizing de energieleverancier ook mee kan laten verhuizen? Je bent dan wel verplicht om de verhuizing door te geven. Er wordt namelijk een eindafrekening gemaakt voor het oude huis.

Waar moet je allemaal op letten!

  • Beëindig het energiecontract niet voortijdig want dan loop je een beloofde welkomstkorting mis.
  • Als je jouw bepaalde contract voortijdig opzegt, dan betaal je namelijk een opzegboete en de hoogte van de opzegboete is afhankelijk van de nog resterende looptijd.
  • Je betaalt extra als je via acceptgiro jouw rekening wilt voldoen (ze rekenen al kosten voor het maken van een acceptgiro voor jou). Dus betaal via iDeal of automatische incasso.
  • Er kan een waarborgsom door jouw nieuwe energieleverancier gevraagd worden als hij denkt dat jij een “betalingsrisico” vormt wegens schulden of betalingsachterstanden.
  • Controleer na het overstappen heel goed de eindafrekening van de vorige energieleverancier.

Het duurt in totaal 4 weken (opzegtermijn) voordat je bent overgestapt en hierin zit ook de wettelijke 14 dagen bedenktijd. Natuurlijk is de overstapduur afhankelijk van jouw opzegtermijn en de einddatum van jouw huidige energiecontract.

Al deze tips lijken misschien teveel werk en dat is eigenlijk ook wel zo, maar je wilt dat uiteindelijk alles goed verloopt toch!

Dus ga naar onze energievergelijker en begin met het vergelijken van energie van alle energieleveranciers op jouw adres. En bespaar uiteindelijk honderden euro’s op jouw energierekening.