Overstapaanbiedingen
Vanaf 12 november 2022 zijn de zorgpremies van 2023 bekend gemaakt door de verzekeraars. Wij gaan komend jaar behoorlijk veel betalen aan zorgpremies. Je kan nog uiterlijk eind december 2022 overstappen of zorgverzekering stopzetten. Als je voor 1 januari 2023 jouw oude zorgverzekering hebt opgezegd, dan kan je nog een nieuwe zorgverzekering tot en met eind januari 2023 kiezen. Jouw zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari 2023.
Besparen op je zorgverzekering? Op overstapaanbiedingen.nl kun je zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen. Zoek je naar een goedkope zorgverzekering? Wij vergelijken 100% onafhankelijk alle zorgverzekeraars en tonen de beste prijs.
Zorgpremie is namelijk het bedrag dat je betaalt aan de zorgverzekeraar voor de zorgverzekering die je afsluit. Je kunt ervoor kiezen om deze premie maandelijks te betalen of het volledige jaarbedrag aan het begin van het jaar te voldoen. Het is echter verplicht om zorgpremies te betalen omdat iedereen die in Nederland woont wettelijk verplicht is om een basisverzekering voor zorg af te sluiten. Als je ervoor kiest om het volledige jaarbedrag aan premies in 1 keer te willen betalen, dan kan je zelfs een korting hiervoor krijgen op jouw premie bij jouw verzekeraar. Hoeveel deze korting bedraagt, verschilt echter bij zorgverzekeraars. Je kan hierover informeren bij jouw eigen verzekeraar.
Elk jaar wordt de hoogte van de zorgpremie bepaald door de zorgverzekeraars. Zelfs als je al een zorgverzekering hebt, dan wijzigt de premie dus gewoonlijk in het nieuwe zorgjaar. Meestal wordt je door jouw zorgverzekeraar op de hoogte gebracht van de nieuwe premie. De zorgpremie van de basisverzekering stijgt in 2023. Het is dus wel handig en zeker zinvol om te gaan vergelijken en over te stappen van zorgverzekering als er ergens een beter aanbod is dan wat je nu hebt.
CZ geeft hierover een toelichting. Verzekeraars rekenen prijsstijgingen van hun premies aan de hogere lonen in de zorg, de toenemende vergrijzing en de gestegen prijzen voor medicijnen. Wat is dan het effect van Corona crisis op de zorgpremie? Door het Corona virus zijn er veel extra zorgkosten gemaakt maar daartegenover stond de reguliere zorg wel stil. Dus per saldo is het effect van het Corona virus op de stijging van de zorgpremie beperkt gebleven, aldus CZ.
De regering bepaalt wat er in de basisverzekering zorg zit. De basisverzekering dekt de kosten van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek.
Naast de wettelijk verplichte basisverzekering in Nederland kan je ook kiezen voor een aanvullende verzekering en/of een tandartsverzekering. Bekijk altijd goed of het zinvol is om naast de basisverzekering een aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering af te sluiten. Betaal dus niet onnodig veel voor zorg die je niet nodig hebt.
Alle basisverzekeringen in Nederland bieden dezelfde zorg. Je kunt natuurlijk wel zelf een polis kiezen uit de 3 soorten. Dit heeft onder ander te maken met de ziekenhuizen waarbij je terecht kunt. Het is goed om hier rekening mee te houden in jouw vergelijking met zorgverzekeringen.
Dit is een natura zorgverzekering met een beperkte keuzevrijheid. Wat houdt dit in? Je kunt alleen naar een beperkt aantal zorgaanbieders (ziekhuizen, zorgverleners) terecht waar je wel 100 procent vergoeding krijgt. Met deze zorgaanbieders heeft de verzekeraar een contract mee afgesloten. Als je toch besluit om naar een zorgverlener te gaan waar de verzekeraar geen contract mee hebt afgesloten, dan is de vergoeding dikwijls 65 tot 75 procent. Dit betekent dus dat je een deel zelf moet betalen. Voor de spoedeisende hulp kan je natuurlijk in elke ziekenhuis terecht, ongeacht de zorgverzekeraar en de soort polis die je hebt.
Dit is een ruimer aanbod dan bij de budgetpolis. Je kunt namelijk bij bijna alle zorgaanbieders terecht waar je dus 100 procent vergoeding voor krijgt. Dit betekent wel een hoge zorgpremie voor deze polis tegenover. Kies je voor een zorgverlener waar de verzekeraar geen contract mee hebt, dan is de vergoeding gebruikelijk 75 procent vergoeding en waar je dus nog steeds 25 procent zelf moet betalen. Ook hier geldt dat je voor spoedeisende hulp in elk ziekenhuis terecht kan, ongeacht natuurlijk bij welke verzekeraar en polis.
Met deze polis kan je overal terecht, maar je betaalt hiervoor wel een hogere zorgpremie voor de grote keuzevrijheid. Deze grote keuzevrijheid betekent zelfs dat als je naar een zorgverlener gaat waar de verzekeraar geen contract mee hebt, dat het gewoonlijk 100 procent volgens marktconforme tarief vergoed wordt. Wat dus vaak in de meeste gevallen dat bedrag vergoed wordt, tenzij het natuurlijk gaat om extreme hoge zorgkosten die totaal niet marktconform zijn.
Wat is het eigen risico? Dit is het bedrag van 385 euro dat je eerst aan zorgkosten uit de basisverzekering zelf moet betalen. Pas daarna worden de kosten door jouw zorgverzekeraar vergoedt. Het verplichte eigen risico geldt alleen voor mensen van 18 jaar en ouder en die gebruik maken van zorg uit de basisverzekering. Dus verplichte eigen risico geldt niet voor kinderen tot 18 jaar. Zodra jouw kind 18 jaar wordt dan moet hij of zij zelf een eigen zorgverzekering afsluiten. Pas dan geldt het eigen risico en betaalt hij of zij ook premie voor de basisverzekering.
In 2021 is het verplichte eigen risico van €385 op jaarbasis door het kabinet vastgesteld. Dit zal in 2022 zo blijven. Aangezien in het regeerakkoord staat dat het eigen risico tijdens de hele kabinetsperiode gelijk blijft.
De zorgverzekeraar kan trouwens ook bepaalde zorgaanbieders, zorgprogramma’s, medicijnen en hulpmiddelen uitsluiten van het eigen risico.
Dus eerst 385 euro die onder eigen risico vallen zelf betalen.
Je kunt bij de zorgverzekeraar een betalingsregeling afspreken om het eigen risico in termijnen te betalen. Vraag hierover informatie bij jouw eigen verzekeraar. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen eigen risico. Je kunt zorgtoeslag aanvragen als je een relatief laag inkomen hebt en aan een aantal voorwaarden voldoet. In de zorgtoeslag zit namelijk ook een tegemoetkoming voor het eigen risico.
De regering heeft om twee redenen het eigen risico voor iedereen vanaf 18 jaar in Nederland verplicht gesteld:
Je kan het verplichte eigen risico van 385 euro verhogen met daar bovenop een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Dus in totaal met verplichte eigen risico en vrijwillig eigen risico komt dat op maximaal 885 euro in 2022. Het verhogen van vrijwillig eigen risico gebeurt in stapjes van 100 euro en dan kan je 5 keer totdat het in totaal op maximale bedrag van 885 komt. Als je het eigen risico namelijk verhoogd, kan je door jouw zorgverzekeraar beloond worden met een korting op je maandelijkse premie. De hoogte van de korting verschilt per verzekeraar. Er zitten wel voor- en nadelen aan het verhogen van vrijwillig eigen risico bovenop jouw verplichte eigen risico.
Als je aan alle 4 voorwaarden voldoet, dan kan het verhogen van het eigen risico voor jou voordelig uitpakken. Je bespaart dan op jouw zorgpremie. Voldoet je alleen aan de eerste drie, dan is het waarschijnlijk niet verstandig om jouw eigen risico te verhogen.
Meer dan de helft van de Nederlanders zitten al langer dan 10 jaar bij dezelfde zorgverzekeraar. In de tussentijd kan er veel dingen veranderd zijn. Jouw persoonlijke situatie en die van jouw gezin kunnen qua zorgbehoefte veranderen. Daarnaast veranderen de zorgverzekeraars elk jaar de dekking en premies aan. Het is juist alleen maar goed om elk jaar opnieuw te bekijken of jouw huidige zorgverzekering ook volgend jaar voor jou het beste is. En misschien is het ergens anders wel goedkoper met dezelfde dekking. Daarom is het zinvol om elk jaar opnieuw jouw zorgverzekering te vergelijken waardoor je niet meer onnodig teveel betaald.