Overstapaanbiedingen

Is VPN gebruik legaal? 

De verbinding zorgt er immers voor dat je online veel anoniemer bent, wat in het voordeel kan werken van criminelen en hackers. Als zij niet online te volgen zijn, is het ook veel moeilijker om hen op te sporen en te straffen. Toch betekent dit niet dat een VPN illegaal is.

In tegendeel: veel officiële bedrijven werken met VPN’s en raden het gebruik zelfs aan. Ook de Europese Unie, bijvoorbeeld, pleit voor internetvrijheid, wat mogelijk wordt door een VPN te gebruiken. Dus hoe zit dat nu precies?

In veel landen is het gebruik van een VPN geheel legaal. Het uitvoeren van illegale activiteiten via een VPN, is uiteraard wel illegaal. Zolang je een VPN gebruikt voor legale activiteiten zoals browsen, gamen, Netflix, en YouTube, dan is er dus geen enkel probleem. Gebruik je een VPN om illegaal auteursrechtelijke bestanden zoals films en muziek te downloaden, dan ga je wel tegen de wet in.

Overigens zijn er een aantal landen in de wereld waar het gebruiken van een VPN in zijn geheel wel als illegaal wordt gezien. Gebruik je in Nederland (en in het grootste deel van de rest van de wereld) een VPN? Maak je dan geen zorgen. Dat is volkomen legaal en zelfs heel erg aan te raden.