Overstapaanbiedingen

Je wilt energie besparen. Hoe kun je in de wintermaanden verstandig omgaan met energie?

Laten we het een beetje romantiseren. We staan aan de vooravond van een lange, donkere en vooral natuurlijk ook koude winter. De verwarming draait binnenkort dus weer overuren en veel mensen vragen zich dan af op wat voor manieren je allemaal kunt besparen op je stookkosten. Vandaag geven we je een aantal tips waarmee je kunt bezuinigen op je verwarming.

Het klinkt als een behoorlijke dooddoener, maar het is daarom nog niet minder waar: de eenvoudigste manier om geld te besparen op je stookkosten is om je verwarming niet te hoog te zetten.

Ten eerste wen je vanzelf aan een bepaalde temperatuur in huis. Als die standaard (te) hoog is merk je het meteen als het afkoelt. Bij een goed geïsoleerd huis kun je volstaan met een kamertemperatuur van 20 graden. Is het huis minder goed geïsoleerd, dan zet je hem 1 of 2 graden hoger. Mensen die de verwarming op 23 en hoger zetten zullen direct het verschil merken wanneer de verwarming uitslaat.

Koude voeten

Het is vooral bij vrouwen een veel gehoorde klacht: koude voeten! En als je voeten koud zijn, dan is er veel voor nodig om je een beetje behaaglijk te voelen in huis. Vaak wordt de thermostaat dan weer omhoog gedraaid en zijn je koude voeten de oorzaak van een hoger dan noodzakelijke energierekening. Het is echt veel slimmer – en vaak ook effectiever – om echte ouderwetse (geiten?)wollen sokken te kopen. Als je jezelf echt wilt verwennen koop je er ook nog een paar lekkere dikke sloffen bij, desnoods in de vorm van erg blije leeuwen.

Of wat dacht je van de klassieke warmwaterkruik? Leg die onder je voeten met een deken er omheen geslagen als je televisie ligt te kijken, dan heb je vaak genoeg aan een fleece kleedje om het lekker warm te houden en hoef je toch niet meteen de kachel op te stoken.

Een koud hoofd is ook niet fijn maar de echte die-hard zet als hij het koud krijg gewoon een muts op in huis. En dit is nog niet eens zo gek gedacht, want bij je hoofd verlies je de meeste warmte en dan heeft je lichaam ook veel meer moeite om zichzelf warm te houden.

Geld besparen met vloerverwarming

Als je in de heerlijke situatie bent dat je huis vloerverwarming heeft dan is er ook een eenvoudige tip om geld te besparen: speel niet teveel met de thermostaat maar laat de temperatuur gewoon stabiel hetzelfde blijven. De vloer telkens weer opwarmen nadat je hem even wat lager hebt gezet is namelijk een grote energievreter. Het is beter om hem gewoon op een bepaalde temperatuur te laten staan. (Dit geldt trouwens alleen als je een verder heel goed geïsoleerd huis hebt.)

Nog enkele bespaartips

Let ook op deze zaken als je zoveel mogelijk energie en dus geld wilt besparen:

  • Verse lucht warmt sneller op dus zorg dat je minimaal eenmaal per dag goed lucht
  • Vergelijk regelmatig je energieprijzen met die van andere energiebedrijven.

    Overstappen loont!