Overstapaanbiedingen

Energieverbruik huishoudens

energie kosten besparen

Huishouden en kosten besparen

Energieverbruik huishoudens

Energieverbruik huishoudens  – Door de enorm hoge energieprijzen willen we allemaal het energieverbruik van ons  huishouden in de gaten houden. Aantrekkelijke tarieven voor je gas, water en elektra zijn de eerste stap op weg naar zo laag mogelijke rekeningen en maandbedragen. Maar ook door goed op het gebruik ervan te letten kun je makkelijk euro’s besparen. En wat is er nu leuker dan bij het ontvangen van je jaarafrekening te zien dat je geld terugkrijgt? Ook al heb je het natuurlijk als voorschot eerst moeten betalen, toch voelt het een beetje als een extra zakcentje. En daar zegt natuurlijk niemand nee tegen. Er zijn veel manieren om te zorgen dat je in jouw huishouden minder water, gas en elektriciteit gebruikt. Hieronder vatten we er stuk voor stuk een aantal voor je samen.

Energieverbruik huishoudens: Water

Hieronder beschrijven we een paar tips voor energieverbruik huishoudens voor water verbruik. 

 • Douchen kost tot wel de helft minder water dan het bad vol laten lopen. Als je water wilt besparen kun je dus beter douchen in plaats van in bad gaan.
 • Sta niet onnodig lang onder de douche. Als je water wilt besparen is schoon nu eenmaal schoon en kun je net zo goed de kraan dichtdraaien en zo water besparen.
 • Laat de kraan niet onnodig lopen als u op dat moment niet per se water nodig heeft, bijvoorbeeld bij het afwassen.
 • Een waterbesparende kraan of douchekop op je kraan zetten kan het waterverbruik van die kraan met tot wel 50% doen afnemen. Een waterbesparende kraan of douchekop zorgt ervoor dat er meer lucht in het water komt waardoor er minder water uit de kraan komt maar dit niet bijzonder opvalt. De keukenkraan is uitermate geschikt om een waterbesparende kraan op te zetten.

Energieverbruik huishoudens: Gas

Hieronder beschrijven we een paar tips voor energieverbruik huishoudens voor gas verbruik. 

 • Verwarm alleen de ruimtes waar je het meest verblijft en zorg dat de deuren naar de andere ruimtes zoveel mogelijk gesloten blijven. Zo is de te verwarmen ruimte kleiner en wordt er dus automatisch minder gas gebruikt.
 • Tocht strips en tochtborstels onder de deuren zijn een eenmalige investering die je door een betere isolatie echter ook weer terug kunt verdienen.
 • Ga je klussen? Kijk dan of je dat in een deel van het huis gaat doen waar je de woning beter zou kunnen isoleren. En informeer bij de gemeente of er subsidie beschikbaar is om het isoleren mede mee te financieren.
 • Doe op koude dagen de gordijnen eerder dicht en later open, want ook gordijnen zorgen voor extra isolatie. Zorg dan wel dat de gordijnen niet over de verwarming heen vallen, anders werkt het juist averechts!

Energieverbruik huishoudens: Elektriciteit

Hieronder beschrijven we een paar tips voor energieverbruik huishoudens voor elektra verbruik. 

 • Als je de keus hebt uit een aantal verschillende en vrijwel gelijk geprijsde witgoedapparaten, kijk dan naar het energielabel om de definitieve keuze op te baseren. Een beter energielabel betekent minder stroomverbruik en dus geldbesparing.
 • Het is heerlijk om wasdroger te hebben want je kleren worden er snel droog van en blijven heerlijk zacht. Maar heb je het wasgoed niet dringend nodig, hang het dan toch maar op de waslijn. Een wasrek heb je tegenwoordig in allerlei soorten en maten en daar is al snel een hoekje in huis voor te vinden.
 • Wacht met het aanzetten van de afwasautomaat tot hij echt helemaal vol is en bespaar zo energie en dus geld.
 • Was de was op de laagst mogelijke temperatuur als nodig is om het schoon te krijgen. Een lagere temperatuur betekent automatisch minder stroomgebruik. Ook omdat programma’s die heter wassen meestal ook langer duren.

Hopelijk lukt het je met deze tips om in jouw huishouden meer energie en water te besparen. Dat is goed voor je portemonnee en ook nog eens goed voor het milieu!