Overstapaanbiedingen

Android VPN

andriod vpn

Kiezen voor Android VPN?

Met een Android VPN verbinding op je mobiele telefoon bescherm je jezelf beter. Jouw digitale leven speelt zich vandaag de dag vooral af op uw mobiele telefoon, of dat nu een iPhone of een Android is. Je gebruikt deze om te telebankieren, te winkelen, te chatten met vrienden via Skype of momenten uit uw leven te delen op Instagram. Het valt namelijk niet te ontkennen dat we bijna altijd met internet verbonden zijn. Ondanks alle gemakken kan het online leven je ook blootstellen aan privacy gevaren. Zonder goede bescherming kan informatie over jouw en je online gewoonten in “handen” van derden vallen, zoals je internetprovider (ISP), bedrijven of zelfs hackers. Met een virtueel particulier netwerk (VPN) op uw mobiele telefoon kunt u zowel thuis als op een openbaar wifi-netwerk uw onlineprivacy waarborgen.

Wat u op internet doet, is uw zaak. Met een Android VPN kunt u dat zo houden door een belangrijk getal, uw IP-adres, te verbergen. Internetproviders en zoekmachines als Google gebruiken het IP-adres van uw telefoon om gegevens te verzamelen over uw zoekgedrag op internet. Die online advertenties voor producten waarop u onlangs hebt gezocht komen u vast bekend voor. Eng gewoon! Daaruit blijkt in feite dat Google u bespioneert. Onlangs zijn in de Verenigde Staten de netneutraliteitsregels ingetrokken. Hierdoor wordt het in de nabije toekomst nog belangrijker om uw onlinegegevens te beschermen tegen de nieuwsgierige blikken van uw internetprovider.

Android VPN en openbare Wifi

Kan ik met Android VPN ook gebruik maken van openbare Wifi? We kunnen bijna overal verbinding maken via openbare wifi-hotspots. Maar het onbeveiligde wifi-netwerk bij Starbucks waarmee u op uw iPhone of Android telefoon verbinding maakt, maakt het hackers helaas wel heel eenvoudig om zich toegang te verschaffen tot uw apparaat en privacygevoelige informatie te bemachtigen die u online deelt (wachtwoorden, creditcardgegevens, enzovoort). Met een Android  VPN kunt u de gevaren van openbare wifi-netwerken vermijden. Jouw verbinding wordt versleuteld, waardoor derden niet meer kunnen zien wat u in het netwerk doet. Verwar een VPN niet met een proxyserver. Bij beide wordt uw IP-adres verborgen, maar een proxyserver maakt geen gebruik van versleuteling. Dat betekent dat uw onlinegegevens niet zijn beschermd. Daarnaast moeten proxy’s per toepassing worden ingesteld, terwijl een VPN al uw onlineverkeer beschermt.

Op basis van je locatie (school, werk, buitenland) kunnen bepaalde websites of online diensten worden geblokkeerd vanwege auteursrecht overeenkomsten of, in sommige landen, censuurwetten. Aangezien inhoudblokkades worden opgelegd op basis van je IP-adres, kunt je met een Android VPN wel toegang verkrijgen tot die inhoud, waar je ook bent. Wilt je jouw favoriete tv-programma’s blijven kijken tijdens uw reis door Amerika? Met een VPN is dat geen probleem. Je zou hiervoor ook een proxyserver kunnen gebruiken. Houd er dan wel rekening mee dat uw verbinding niet is versleuteld, dus gebruik een gerenommeerde dienst. 

Hoe stel ik een Android VPN in op mijn mobiele telefoon?

Een Android VPN instellen op je mobiele telefoon hoeft niet moeilijk te zijn. VPN’s zijn er in allerlei soorten en maten. Hoewel de keuze gewoonlijk afhangt van persoonlijke behoeften en voorkeuren (en natuurlijk of u een iPhone of Android gebruikt), is het van belang dat u de voor- en nadelen en de moeilijkheidsgraad van de beschikbare mogelijkheden begrijpt.

De eenvoudigste manier download een Android VPN-app

  • Download een app van een Android VPN-provider. Dat is verreweg de snelste en eenvoudigste manier om een VPN in te stellen op uw iPhone of Android.
  • Apps zijn ook handig omdat u uw voorkeuren kunt instellen en opslaan en de configuratie eenvoudig is. Maar natuurlijk zit er een addertje onder het gras. Er zijn talloze VPN-apps op de markt.

Hoe weet je welke Android VPN je voor je moet kiezen?

Bij het kiezen van een Android VPN provider kun je op het volgende aspecten letten:

  1. Ga na of er geen logboeken worden bijgehouden

Doel van een Android VPN is je netwerk volledig privé te houden. Dat betekent dat de provider geen gegevenslogboeken van uw online activiteiten mag bijhouden. Lees de algemene voorwaarden van de provider. Hierin moet het logboekregistratiebeleid worden vermeld. Een betrouwbare Android VPN-provider zal duidelijk vermelden dat er geen logboeken worden bijgehouden.

  1. Kies bij voorkeur een betaalde dienst

Wat Android VPN-apps betreft, krijgt je zeker waar voor uw geld. Veel gratis VPN-apps versleutelen jouw verbinding niet. Dat is niet erg als je alleen content wilt streamen, maar wel als je terecht zorgen maakt over je beveiliging en privacy. Voor niets gaat de zon op. Het geld om “gratis” VPN’s te kunnen aanbieden, moet ergens vandaan komen. Providers verdienen dit in veel gevallen door uw onlinegegevens te registreren en voor reclame doeleinden aan derden te verkopen.

  1. Welke protocollen worden er gebruikt?

Het protocol dat een Android VPN-provider gebruikt, is bepalend de betrouwbaarheid, snelheid en veiligheid van de Android VPN verbinding. Er worden momenteel tal van verschillende protocollen gebruikt voor mobiele VPN’s, van OpenVPN, dat het hoogste beveiligings- en beschermingsniveau biedt, tot Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP), een ouder protocol met een hoge snelheid, maar helaas ook een van de minst veilige. Aan de hand van deze richtlijnen kunt u het juiste VPN kiezen. Als u het niet vertrouwt, kunt u controleren of uw VPN veilig is.

Advies Android VPN 

De gulden middenweg: gebruik OpenVPN

Kiezen voor Android VPN is een bewuste keuze voor het beschermen van je privacy. Zoals gezegd, is OpenVPN een van de meest vertrouwde protocollen. Vanwege de grote veiligheid en stabiliteit en de mogelijkheid om firewalls te omzeilen gebruiken veel VPN-providers het voor hun apps (bijvoorbeeld AVG Secure VPN). Het is open source. Dat betekent dat de broncode door iedereen kan worden ingezien en geïnspecteerd. Hoewel het geen systeem eigen protocol is van een van de platforms, wordt het via andere VPN-clientsoftware op zowel iPhones als Android-telefoons beschikbaar gesteld.

Lees ook HBO Max VPN

Lees ook YouTube VPN

Op zoek naar de Goedkoopste VPN?